top of page
  • Foto van schrijver Natalie Rohlof

‘Hij wilt’ rukt op en dat is tenenkrommend

Op internet verschijnen regelmatig lijstjes van veelvoorkomende spelfouten en ergerniswekkende spreektaal. Die lees ik altijd gretig. Enerzijds om bij te blijven, anderzijds om een beetje te gruwelen, want er zitten ‘pareltjes’ tussen. Op social media kun je je lol op wat dat betreft. Maar soms krijgt de ergernis de overhand. Na een zomer vol Whatsappberichtjes en LinkedIn- en Instagram-posts blijven er een aantal hangen die wat mij betreft achterblijven in ‘the summer of love’. Een bloemlezing.


‘Hij/zij wilt’

De spellingsfout die ik het meest tenenkrommend vind, kom ik helaas steeds vaker tegen. Dat is ‘hij/zij wilt…’. Spreektaal en zeker geen standaardtaal, aldus het Genootschap onze Taal. Eigenlijk best raar als je erover nadenkt. Want je zegt wel ‘hij/zij eist’ of ‘hij/zij vist’. Het is een uitzondering op de regel. Het ezelsbruggetje ‘maak er een ander werkwoord van en je hoort direct of er een ’t achter moet of niet’, geldt dus niet voor het werkwoord willen. Goed om te weten!


En dan komen we meteen op de d’tjes en t’jes

Als assessor aan de Hogeschool Utrecht deed ik laatst een assessment met een tweedejaarsstudente Communicatie die openlijk toegaf dat ze maar een beetje gokte als het ging om de d’tjes en t’jes. Ze had nooit helemaal begrepen hoe het zat met de standaard werkwoordvervoeging en gooide er naar believen een d of een t achteraan. Niet alleen in de voltooid verleden tijd, maar ook in de tegenwoordige tijd. In de grammatica video’s van Schooltv komen alle lastige spellingsonderwerpen nog eens langs. Ook de d’s en t’s!


Jouw in plaats van jou

In die videoreeks van Schooltv gaan ze ook in op het verschil tussen jou en jouw.

Ook dat verschil blijkt een bron van onzekerheid. Uitleg? Jou is een persoonlijk voornaamwoord en jouw een bezittelijk voornaamwoord. Tja, dáár heb je wat aan?!? Nou, wel als je jouw vervangt door zijn of jou door hem. Jou fiets wordt dan hem fiets. En de fiets is van jouw wordt dan de fiets is van zijn. Nu hoor je het meteen.


Hun hebben, hun kunnen

Tja, moeten we hier nog over hebben? Het kan echt niet!


Welke in plaats van die of dat

‘De presentatie welke gegeven werd…’ Dat lijkt natuurlijk erg chique en formeel, maar het is niet nodig en maakt een tekst vaak nodeloos ingewikkeld. Als je jezelf erop betrapt, vervang welke dan door die of dat en je zin loopt veel vlotter.


Me moeder

Zou het echt zo zijn dat mensen tegenwoordig niet meer weten dat het mijn of m’n moeder is? Of is het gewoon lastig om een apostrof te tikken op Whatsapp? Ik hou het maar op het laatste….


Wil je beter spellen?

Hebben deze ergernissen je aan het denken gezet en wil je ook beter leren spellen? Maak dan wat vaker gebruik van de spellingschecker. Die haalt veel taalfoutjes boven water. Maar ook de spellingschecker is niet foutloos. Daarom heb ik een aantal handige sites en artikelen voor je op een rijtje gezet. Twijfel je nog steeds? Google het dan!


bottom of page