top of page
  • Foto van schrijverNatalie Rohlof

Zakelijk flirten zonder kriebels!


Mensen doen zaken met mensen. Het is al vaker gezegd, maar de menselijke maat, persoonlijk contact en een echt gezicht achter een bedrijf brengen waarde. We verbinden onszelf graag met anderen en waarderen het als mensen tijd en moeite hebben genomen voor ons. Bij Relevant Rohlof helpen we onze klanten die verbinding te leggen. Door zakelijk te flirten, maar dan zonder het “vieze” gevoel achteraf. Niet door trucjes toe te passen, maar door vanuit authenticiteit en vertrouwen echt contact te leggen. In dit artikel leggen we uit welke vier uitgangspunten de sleutel tot succes zijn.

Anoniem maakt onbemind

Anoniem zakendoen via een site of telefoonmenu brengt meestal niet het beste in ons naar boven. Chat-bots, gepersonaliseerde content en een steeds intelligenter algoritme; het blijft toch een beetje behelpen. We voelen ons vaak niet gezien en geven de ander dezelfde behandeling als die we zelf ervaren. Net als in ons persoonlijke leven willen we de verbinding aangaan, plezierig en persoonlijk contact hebben met anderen. Want zeg nu eerlijk, zouden de retouren bij webshops ook zo hoog zijn als we degenen aan de andere kant van de lijn persoonlijk zouden kennen?

Waardevolle relaties zonder ‘kriebels’

Op zoek naar die waardevolle relaties bouwen we allemaal ons eigen netwerk op, zakelijk en privé. En dat netwerk helpt je verder, of het nu gaat om hulp bij een verhuizing of een nieuwe opdracht. Dat waardevolle netwerk opbouwen, doe je het best door persoonlijk en plezierig contact te hebben met iemand. En het daar dan ook niet bij te laten.

Veel mensen krijgen echter een beetje de kriebels bij het idee dat ze móéten netwerken. Dat ze allerlei trucjes moeten uithalen om contact te leggen met de ander. Wij vinden dat nergens voor nodig!

Het geheim van netwerken is juist dat je haast niet merkt dat je aan het netwerken bent. Iedereen knoopt namelijk relaties aan. Dat doe je vooral met mensen die je aardig vindt, want mensen werken het liefst samen met mensen die ze kennen, vertrouwen en aardig vinden. Of met mensen die ze aanbevolen worden door mensen die ze kennen, vertrouwen en aardig vinden.

Vier uitgangspunten voor ‘zakelijk flirten’

Er zijn diverse methodes op basis van Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) waarmee je kunt leren hoe anderen je aardig vinden. Je leert dan ‘zakelijk flirten’, ofwel hoe je anderen kunt beïnvloeden door in te spelen op lichaamstaal en onze natuurlijke behoefte om contact te maken. En ja, die trucjes werken. Maar laten niet altijd een fris gevoel achter. Het voelt zelfs een beetje viezig als je voor je gevoel ergens ‘ingetrapt’ bent. Dat is voor ons echter een gruwel. Hoe wij ‘zakelijk flirten’ en het uitbreiden van je netwerk dan toepassen in de praktijk? Vanuit vier belangrijke uitgangspunten. Netwerken draait voor ons namelijk om:

1. Jezelf blijven. Wij vinden authenticiteit vele malen belangrijker dan dat je trucjes uithaalt en meer met je lichaamstaal bezig bent, dan met de inhoud van het gesprek.

2. De “klik”, en die kun je niet forceren. Je vindt iemand direct aardig of niet. Uiteraard spelen lichaamstaal en je stemming daarbij in eerste instantie een belangrijke rol en kun je daarmee de ander “gunstig” stemmen. Maar wij zijn ervan overtuigd dat je alleen met mensen waarmee je een echte klik hebt, ook op de lange termijn zaken doet.

3. Vertrouwen. Je gaat niet weg met een opdracht omdat je zo lief lacht of complimentjes geeft, maar omdat je het vertrouwen hebt gekregen van de ander dat je zijn/haar probleem kunt oplossen. Doordat je uitstraalt dat je het kunt en dat anderen dat net zo voelen.

4. Oprechtheid: Dat ‘vieze’ gevoel blijft uit als het contact oprecht is. Een gemeend compliment en een échte glimlach, zonder bijbedoelingen, blijven je bij. Als je oprecht geïnteresseerd bent in de ander heb je al die trucjes niet nodig, dan gaat netwerken vanzelf.

Bij Relevant Rohlof gaat netwerken veel meer over het aangaan van een relatie dan om een “vluchtige flirt”. We helpen jou je netwerk te activeren en we zorgen dat het geactiveerd blijft. Onlangs zijn we gestart met het geven van workshops over ‘zakelijk flirten’ en het activeren van je netwerken voor diverse klanten.

Ben je benieuwd hoe we jou helpen je netwerk te activeren?

Neem dan contact op!

bottom of page